donderdag 10 januari 2013

Feedback over mijn boek.

Ik heb nu van een paar mensen feedback over mijn boek gekregen. Ze zeggen dat het niet gemakkelijk is, dat het eigenlijk een studieboek is. Welnu, dat ben ik met ze eens en ik ben blij met dat bericht. Ik was namelijk tot de conclusie gekomen dat er veel ontbrak in de spirituele literatuur, zoals het antwoord op de vraag waarom we eigenlijk (spiritueel) willen/moeten groeien. Zijn we soms ergens van afgescheiden en zo ja hoe zit die afscheiding dan in elkaar in het universum en in onszelf? En kunnen we die afgescheidenheid zelf opheffen door spirituele ontwikkeling of zijn we daarvoor afhankelijk van de evolutie? En hoe zit het eigenlijk met dat ego van ons? Zijn we dat of hebben we dat? Als we het hebben, wat zijn we dan? En wat is het verschil tussen het ego en wat we zijn?

Op al die wezenlijke vragen en nog veel meer geef ik in mijn boek antwoord. Zoals op de vraag of er een vrije wil bestaat, wat het kwaad (de duivel) is, wat het verschil tussen waarheid zijn en waarheid hebben is, waarom mensen wel of niet in God geloven, wat is God en zijn Wil eigenlijk, wat onvolmaakt en vomaakt zijn is, enz. enz.

Verder vertel ik wat de essentie van spirituele ontwikkeling, van zijnsontwikkeling, is en dat die oneindig eenvoudig en het moeilijkste is wat er is. Dit feit blijkt het grote struikelblok voor een aantal lezers. Ze kunnen die oneindige eenvoud niet vatten. Dat ze de toepassing ervan moeilijk vinden, kan ik begrijpen, maar dat ze die eenvoud, waar geen intelligentie, geen analytisch vermogen, voor nodig is, niet vatten, dat begrijp ik niet. Maar toch ook weer wel, want het ego verzet zich tegen het begrijpen van die eenvoud en al helemaal tegen het toepassen ervan. Verder is de spirituele literatuur over het algemeen lekker vaag en uiterst divers kwa methoden en begrippen waardoor de lezer niet echt aangesproken wordt op zijn verantwoordelijkheid inzake de bedoeling van zijn verblijf op aarde. En is het vaak ook nog dogmatisch waardoor het houvast wordt geboden waar het ego blij mee is omdat het daardoor in stand kan blijven. Wat is het leven toch boeiend, want wat mensen ten diepste willen, verzetten ze zich ook uit alle macht tegen. Maar wat is het leven toch ook weer erg saai, want het blijkt oneindig eenvoudig te zijn. Het zij zo!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten